Kaupin urheilupuisto

Kaupin urheilupuiston kartta esittää tarkemmin Kaupin urheilupuistoa, Kaupin kansanpuistoa ja Kaupinojan uimarantaa koskevat suunnitelmat. Kaupin urheilupuisto on nostettu omaksi kokonaisuudekseen, sillä ryhmillä oli aluetta koskevia hyvin tarkkoja suunnitelmia. Kaupin urheilupuisto on Kauppi-Niihaman vilkkain osa, joka kokoaa urheilun ja liikkumisen pariin merkittävän määrän ihmisiä vuosittain.

Käyttäjäryhmät

Eri käyttäjäryhmät tulisi huomioida paremmin Kaupin urheilupuiston kehittämisessä, jotta alue ei olisi enää ”urheiluseurojen reviiriä”. Tavoitteen toteuttamiseksi suunnitteluryhmä Petsun Peikot esittää alueen toimintojen monipuolistamista ja ajanviettomahdollisuuksien lisäämistä. Ehdotuksessa lapsille rakennetaan luonnonläheinen rinneleikkipaikka sekä luontopolku. Näiden lisäksi monikäyttökentät, piknikalue ja laajennettu ulkokuntoilualue houkuttelisivat alueelle monipuolisesti erilaisia käyttäjiä.

Uusien kenttien osalta toivotaan selvitettävän, onko mahdollista hajauttaa harjoituskenttiä muualle kaupunkiin tai tehostaa olemassa olevien kenttien käyttöä vuoroharjoittelulla, jolloin kenttä olisi esimerkiksi alkuviikosta jalkapallon ja loppuviikosta pesäpallon harjoituskenttänä.

Kaupin urheilupuiston yleisilme

Rakennusten osalta panostetaan korkealaatuiseen arkkitehtuuriin ja viherrakentamiseen sekä huomioidaan rakennusten toiminta myös melusuojana. Myös valaistuksen suunnitteluun on kiinnitettävä huomiota, jotta valosaasteen määrä minimoitaisiin. Urheilupuiston yleisilmeen tavoitteena puistomainen tunnelma laajojen aukioiden ja kenttäjonojen sijaan / alueelle puistomaisuutta (istutuksia, luonnonkivien hyödyntäminen, puita kentän laidoille, bulevardimainen sisääntulo). Puilla ja istutuksilla jäsennettäisiin avointa aluetta ja tehtäisiin siitä viihtyisämpi (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Saat tarkempaa tietoa kohteista alla olevien karttaselite-välilehtien kautta ja niitä napauttamalla.

Aluekohteet

Tarkastelualue: Kauppi-Niihaman vertaissuunnittelun aluerajaus. Suunnittelualueeseen kuuluvat myös sisääntuloväylät.

Kaupin urheilupuiston tarkastelualue: Kaupin urheilupuiston kartassa tarkastelun kohteena on merkitty alue.

Harrastusalueet

Leikkipaikka: Ehdotuksessa nykyisen tykkilumikasan tilalle esitetään rakennettavaksi tasokas ja luonnonläheinen rinneleikkipaikka. Rinneleikkipaikan ylä- ja alapuolelle linjataan jalankulku- ja pyörätiet. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Lasten hiihtoalue: Suunnitteluryhmä Petsun Peikot esittää ehdotuksessaan hiihdon opettelemisaluetta lapsille tulevalle pesäpallokentän alueelle. Kaupin hiihtäjät esittävät vaihtoehtoisesti hidaslatualueena/lasten hiihtolatualueena pesäpallokäytössä olevaa harjoituskenttää. Tälle alueelle olisi hiihtoyhteys Kaupin hiihtäjien esittämästä uudesta hiihdon lähtöpisteestä. (Suunnitteluryhmät Petsun Peikot ja Kaupin hiihtäjät, täydennetty 09/19)

Ulkokuntoilualue: Laajennetaan nykyisestä. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Piknikalue: Osoitetaan pöydillä ja penkeillä piknikalue, jota voi talvisin käyttää lumenveistoalueena. (Petsun Peikot)

Monikäyttökenttä: Varataan erilaisia ”höntsypelailualueita” (monikäyttökenttiä) esimerkiksi jalkapallolle, katukorikselle tai -sählylle. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Pumptrack: Kenttäalueen itäpuolelle rakennettavan uuden pesäpallokentän tilalle esitetään esimerkiksi pyörien pumptrackia. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Vuoroharjoittelukenttä: Ehdotus yhdistää pesäpallon ja jalkapallon harjoitukset samalle kentälle selvittämällä vuoroharjoittelumahdollisuutta. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Tykkilumikasa: Tykkilumikasan uudeksi paikaksi esitetään esimerkiksi jousiammuntakenttää (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot). Lumetusalue tulee siirtää pois nykyiseltä paikalta kentän vierestä. Siitä on haittaa mm. lumetusvaiheessa (vesi valuu jalankulkuteille ja parkkipaikalle). Lumen tykitys, kuljetus ja säilytys rajoittaa jalankulkua ja kävelyreitit tässä kohtaa sekä talvisin että kesäisin ovat epämääräisiä. Tykkilumikasan siirtäminen jousiammuntakentälle edellyttää toiminnan siirtymistä muualle. (Suunnitteluryhmä Kaupin hiihtäjät, täydennetty 09/19)

Kehittämiskohteet:

Kehitttämiskohteet:

Vesitornin alueen kehittäminen: Selvitetään yrittäjävetoisesti mahdollisuutta kahvilatoimintaan tai Flowpark -tyyppiseen seikkailupuistoon. Talvella mahdollisuus Tampereen hurjimpaan pulkkamäkeen. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Vinttikoiraradan kehittäminen: Vinttikoiraradan kehittäminen: Toimintaa voi tehostaa ja monipuolistaa. Esimerkiksi radan keskelle tehtäisiin pelikenttä, joka toimisi jalkapallon tai pesäpallon harjoituskenttänä (selkeillä käyttövuoroilla), tai vapaamuotoisen pelailun alueena. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Kaupinojan uimarannan kehittäminen (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Suunnitteluryhmä Petsun Peikot laativat suunnitelmaehdotuksen Kaupinojan uimarannan parantamisesta. Vedenpuhdistamon remontin yhteydessä rantaa suojaavat puut kaadettiin, nurmikon kunto huononi, vedenpuhdistamon alue laajeni ja aidattiin, rannan syvyysprofiili muuttui, ja pohjasta tuli kova ja murskeinen. Ehdotuksessa ranta ennallistetaan ja palveluita parannetaan. Kaupinojan alueen yhteytta urheilupuistoon vahvistetaan opastein.

Kartta Kaupinojan uimarannan parantamisesta

Kartta Kaupinojan uimarannan parantamisesta, Suunnitteluryhmä Petsun Peikot (kuva aukeaa napauttamalla suuremmaksi)

Esitykset perustettavista luonnonsuojelualueista

Esitetyt luonnonsuojelualueet: Suunnitteluryhmät Luontotyypit ja SLL Tampere esittävät osia Kauppi-Niihamasta suojeltavaksi luonnonsuojelulain mukaisesti. Ehdotukset pohjautuvat muun muassa Kauppi-Niihaman osayleiskaavan Maisema- ja ympäristöselvitykseen (Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö julkaisuja 1/2001), Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmaan 2012-2020 (Tampereen kaupunki, Ympäristönsuojelun julkaisuja 1/2013) sekä ryhmien omiin luontokartoituksiin. Ehdotetut alueet ovat kasvillisuudeltaan ja luonnonolosuhteiltaan arvokkaita kokonaisuuksia, ja metsäluonnon arvokkaita elinympäristöjä (Suunnitteluryhmä SLL Tampere).

Tuomikallio-Näsijärvi: Alueella on runsaasti vanhoja metsiä, muun muassa laajalti reheviä kuusivaltaisia, runsaslahopuustoisia metsiä. Tämän lisäksi sieltä löytyy kalliometsiä, lehtoja ja lehtipuuvaltaisia metsiä. Näsijärven rakentamaton, luonnontilaisen kaltainen ranta on alueen keskeinen osa. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Yhtenevät luonnonsuojelualue-ehdotukset: Kirkkaan vihreät alueet esiintyvät sekä Luontotyyppien että SLL Tampereen luonnonsuojelualue-ehdotuksissa.

Viivakohteet

Latuväylät

Kaupin urheilupuiston alueella latuverkosto on nykymuodossaan sekava ja hiihtosuunnat vaihtuvat. Rauhaniemestä valtatie 9:lle kulkeva kuntolatu myös katkeaa urheilupuiston kohdalla kilpailujen ja hiihtoleirien aikaan. Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjien ehdotuksessa luodaan kuntohiihdon yhtenäinen, kaksisuuntainen ja oikeanpuoleinen runkoväylä välille Rauhaniemi-vt.9. Tämä runkoväylä mahdollistaa kuntohiidon hiihtokilpailujen aikana. Kilpaladut alittavat tämän runkoväylän. Muuna aikana kilpaladut ovat osa kuntolatuverkkoa. Urheilupuiston eteläosassa kuntoladun lähtöpiste siirretään vanhaan paikkaan Kuntokadun varteen. Kuntoladun linjausta muutetaan vesitornin alueella.

Runkoväylä: Kaupin urheilupuisto - Niihaman maja - vt. 9 välin leveä latupohja/kevyen liikenteen väylä eli Kauppi-Niihaman retkeilyreitti. (Tampereen kaupunki)

Kuntolatu: Kuntoladun reitti Kaupin kansanpuiston ja urheilupuiston alueella. (Tampereen kaupungin paikkatieto)

Kuntoladun uusi reitti: Kuntoladusta tehdään kaksisuuntainen Rauhaniemi-vesitorni-Kaupinpuistokatu välillä. Vesitornin kohdalla ladun linjausta muutetaan etelämmäksi ja johdetaan tien yli latusillan kautta. Urheilupuiston luoteiskulmassa latu vedetään pienen matkaa kuntokolmosen uraa pitkin latusillalle ja kuntokolmonen reititetään uudelleen. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Kuntoladun linjausvaihtoehdot: Urheilupuiston pohjoispuolella kuntoladulle on kaksi vaihtoehtoa, pohjoinen (latusillat 1) ja eteläinen (latusillat 2), joissa joko kuntoladulle tai kilpaladulle luodaan uudet latuväylät ja ladut erotetaan toisistaan latusilloin. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Yhteyslatuehdotukset: Selvitettäviä vaihtoehtoja uusille yhteysladuille, joita pitkin pääsee kuntoladulle useammasta kohdasta. Parantavat kuntoladun saavutettavuutta ja vähentävät ruuhkaa parkkipaikoilla. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Kilpalatu: Kaupin 5 km kilpahiihtolatu. (Tampereen kaupungin paikkatieto)

Kilpaladun uusi reitti: Jos kuntoladun uusista linjausvaihtoehdoista toteutetaan eteläisempi, täytyy kilpaladun reitti suunnitella uudelleen esimerkiksi ehdotuksen mukaisesti. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Jäälatu: Ehdotus jäälle ajettavasta latu-urasta, jonka kautta Kaupin laduille pääsisi myös keskustan suunnasta. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Poistettava latu: Vesitornin mäen kilpahiihtolatu poistetaan hiihtokäytöstä ja ennallistetaan metsäksi. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Latusillat

Kaupin hiihtäjien ehdotuksessa urheilupuiston pohjoispuolella esitetyt kuntolatu-vaihtoehdot ja sillat mahdollistavat kuntoladun ja kilpalatujen erottamisen toisistaan. Tämä muutos mahdollistaa koko Urheilupuiston alueella oikeanpuoleisen hiihdon. Kartalla on osoitettu neljä latusiltaa, joista kaksi on vaihtoehtoista ratkaisua. Pohjoispuolella olevat sillat olisi mahdollista yhdistää leveäksi "ruohokattoiseksi" maisemasillaksi, jota voisi talvella käyttää hiihtäjät, maastopyöräilijät ja kävelijät. Urheilupuiston päässä oleva silta erottaa jalankulun (Kuntokolmonen) ja yhdistää alueella olevia talvikävelyreittejä. Neljäs latusilta erottaa ladun tiestä vesitornin eteläpuolella. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät, täydennetty 09/19)

Yhteiset sillat: Erottavat kuntoladun kävelyreitistä ja autotiestä ja kuuluvat molempiin vaihtoehtoihin. Kuntokolmonen linjataan kulkemaan etelämpää, jotta risteäminen ladun kanssa vältetään (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät). Käytännössä urheilupuiston pohjoiskulmaan pitää rakentaa silta hiihdon ja kävelyn/pyöräilyn viemiseksi eri tasoon, jos latuverkostoa on myös vesitornin puolella (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot, täydennetty 09/19)

Vaihtoehto 1 sillat: Kuntolatu reititetään uudelleen pohjoisemmaksi kohti UKK-instituuttia. Kilpaladut säilyvät paikallaan. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Vaihtoehto 2 sillat: Kuntolatu reititetään pääosin olemassa olevia latupohjia pitkin. Kilpalatu pitää reitittää uudelleen. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Jalankulun ja pyöräilyn reitit

Luontopolku: Jousiammuntakentän ympäristöön tehdään lasten luontopolku (ei tarkka reittisuunnitelma), joka seuraa valmiita metsäpolkuja. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Kuntokolmonen: Kuntokolmonen on Kaupin kansanpuistossa kulkeva ulkoilureitti (Tampereen kaupungin paikkatieto. Kaupin Kanuunat esittävät jalkakäytävämerkinnän poistamista reitiltä, jotta pyöräily olisi mahdollista.

Kuntokolmosen uusi reitti: Kaupin Hiihtäjät esittävät Kaupin urheilupuiston alueella kuntokolmosen uudelleen reititystä latusillan rakentamisen vuoksi. (Suunnitteluryhmä Kaupin hiihtäjät)

Ympärivuotinen yhteys: Kaupinojan uimarannan ja Kaupin urheilupuiston välille tarvitaan selkeä ympärivuotinen yhteys kävellen ja pyöräillen liikkuville (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot).

Kevyen liikenteen väylä: Ehdotus Näsijärven rantaan rakennettavasta esteettömästä kevyen liikenteen väylästä. (Suunnitteluryhmä Karilahti)

Tuomikallion kierros: Lähtöpaikka UKK-instituutti, Kaupin hiihtostadion tai Toimelankadun ja Kauppi-Niihaman ulkoilureitin risteys. Reitin varrella on useita ladunylityksiä, joten voidaan aluksi toteuttaa kolmen vuodenajan reittinä. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Alueen yleisilme

Puut ja puurivistöt: Kaupin urheilupuiston alueelle halutaan vehreää puistomaisuutta bulevardimaisilla puurivistöillä, pensailla, kukilla ja luonnonkivillä. Puut tuovat varjoa kuumalla, puhdistavat ilmaa, imevät hulevesiä ja vievät melua. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Pistekohteet

Infopisteet ja palvelupisteet

Kauppi-Niihaman kävijöille tarjotaan selkeää, laadukasta ja helposti saatavilla olevaa tietoa alueesta. Fyysisten rakennelmien, karttojen ja esitteiden lisäksi tietoa on saatavilla myös sähköisesti ja opasteissa voi olla esimerkiksi QR-koodi Kauppi-Niihaman sivustolle ohjaamassa. Palvelu- ja infopisteiden läheisyyteen tuodaan runkolukittavat pyörätelineet (suunnitteluryhmä Kaupin Kanuunat).

Palvelupiste: Kauppi Sports Center toimii alueen palvelupisteenä. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Petsun Peikot)

Info: Sisääntuloväylille tehdään infotaulut. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Polkujuoksijat)

Hiihto

Ladun lähtöpaikat: Alueelta puuttuu selkeä ladun lähtöpiste, jossa olisi latureittikartta ja opastus. Kaupin Hiihtäjät esittävät urheilupuiston lähtöpaikan palauttamisen lähemmäs Teiskontietä. (Kaupin Hiihtäjät) Osa lähtöpisteistä olemassa olevia.

Pysäköinti ja kaupunkipyöräasemat

Avoimet parkkipaikat: Olemassa olevat parkkipaikat, joko ilmaisia, maksullisia tai aikarajoitteisia. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot). Soukonvuoressa pysäköinti paikalle, josta puut on kaadettu ja maa kaivettu v. 2018 purkuputkityömaan takia. Pysäköinti toteutetaan myös polkupyörille. (Polkujuoksijat)

Rajoitetut parkkipaikat: Parkkipaikat, joiden käyttö voidaan asettaa luvanvaraiseksi ja rajoittaa esimerkiksi puomein. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Kaupunkipyöräasemat: Ehdotus kaupunkipyöräasemien paikoiksi. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Joukkoliikenne

Linja-autopysäkki (Tampereen kaupungin paikkatieto)

Raitiotiepysäkki (Tampereen kaupungin paikkatieto)

Esteettömyys

Esteettömyys: Selvitetään esteettömien reittien rakentamista alueelle, esimerkiksi UKK-instituutin ympäristöön (suunnitteluryhmät Luontotyypit, SLL Tampere). Edistetään esteettömyyttä tekemällä yksityiskohtaiset reittikuvaukset sähköiseen muotoon. Luodaan paikkatietoon perustuvia audio-opastuksia reiteille.

Alueen yleisilme

Suihkulähde: Kauppi Sport Centerin eteen esitetään suihkulähdettä. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Edellinen
Seuraava
Tampere logo