Kauppi-Niihaman yleinen kartta

Kauppi-Niihaman yleinen kartta kokoaa ryhmien suunnitelmat strategista karttaa tarkemmalla ja yksityiskohtaisemmalla tasolla. Pisteet, alueet ja viivat ovat tarkasti karttaan merkitty ehdotuksen mukaisesti, ellei toisin ole mainittu.

Saat tarkempaa tietoa kohteista alla olevien karttaselite-välilehtien kautta ja kohteita napauttamalla.

Aluekohteet

Tarkastelualue: Kauppi-Niihaman vertaissuunnittelun aluerajaus. Suunnittelualueeseen kuuluvat myös sisääntuloväylät.

Esitykset perustettavista luonnonsuojelualueista

Esitetyt luonnonsuojelualueet: Suunnitteluryhmät Luontotyypit ja SLL Tampere esittävät osia Kauppi-Niihamasta suojeltavaksi luonnonsuojelulain mukaisesti. Suunnitelmat pohjautuvat muun muassa Kauppi-Niihaman osayleiskaavan Maisema- ja ympäristöselvitykseen (Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö julkaisuja 1/2001), Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmaan 2012-2020 (Tampereen kaupunki, Ympäristönsuojelun julkaisuja 1/2013) sekä ryhmien omiin luontokartoituksiin. Ehdotetut alueet ovat kasvillisuudeltaan ja luonnonolosuhteiltaan arvokkaita kokonaisuuksia, ja metsäluonnon arvokkaita elinympäristöjä (suunnitteluryhmä SLL Tampere).

Luontotyyppien kolmen esitysalueen tarkemmat perustelut:

Tuomikallio-Näsijärvi: Alueella on runsaasti vanhoja metsiä, muun muassa laajalti reheviä kuusivaltaisia, runsaslahopuustoisia metsiä. Tämän lisäksi sieltä löytyy kalliometsiä, lehtoja ja lehtipuuvaltaisia metsiä. Näsijärven rakentamaton, luonnontilaisen kaltainen ranta on alueen keskeinen osa. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Soukonvuoren laajennus: Alueella on muun muassa kuusivaltaisia, runsaslahopuustoisia vanhoja metsiä, lehtoja ja rakentamatonta Näsijärven rantaa. Vuonna 2018 alueella tehtiin lajistoselvityksiä, joissa löytyi runsaasti uhanalaisia ja muita vaateliaita lajeja, erityisesti kääväkkäitä, jäkäliä ja sammalia. Löytyneiden lajien joukossa on muun muassa lahokaviosammal (EN), joka on luonnonsuojelulain nojalla erityisesti suojeltava laji. Kyseessä on lajin ainoa tiedossa oleva esiintymä Pirkanmaalla. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Hepovuori-Isosuo: Alueella on maisemallisesti hieno Hepovuoren kalliometsä sekä Kauppi-Niihaman ainoa avosuo; ojittamaton Isosuo. Isosuolla on avoimien suotyyppien (mm. saraneva) lisäksi myös puustoisia soita (esim. erityyppisiä korpia). Alueella on myös muun muassa kuusivaltaista, runsaslahopuustoista vanhaa metsää ja erityyppisiä lehtoja. Isosuon tuntumassa kasvaa jonkin verran metsälehmusta. Isosuon länsiosa ja sen lähialueet sijaitsevat yksityismaalla, jonka mukaan rajaaminen on tarkoituksenmukaista ja perusteltua esimerkiksi suon vesitalouden säilymisen kannalta (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Yhtenevät luonnonsuojelualue-ehdotukset: Kirkkaan vihreät alueet esiintyvät sekä Luontotyyppien että SLL Tampereen luonnonsuojelualue-ehdotuksissa.

Luonnonsuojelu

Soukonvuoren luonnonsuojelualue

Luonnonsuojeluohjelma-alue: Lahnakallion alue, Soukonvuoren pohjoispuolinen alue, Kauppi - vesitornin alue, Kauppi-Tuomikallio. Alueet sisältyvät luonnonsuojeluohjelmaan 2012-2020 (Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelma 2012-2020. Tampereen kaupunki, Ympäristönsuojelun julkaisuja 1/2013).

Kehittämiskohteet

Kehittämiskohteet:

Vesitornin alueen kehittäminen: Selvitetään yrittäjävetoisesti mahdollisuutta kahvilatoimintaan tai Flowpark -tyyppiseen seikkailupuistoon. Talvella mahdollisuus Tampereen hurjimpaan pulkkamäkeen. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Vinttikoiraradan kehittäminen: Vinttikoiraradan kehittäminen: Toimintaa voi tehostaa ja monipuolistaa. Esimerkiksi radan keskelle tehtäisiin pelikenttä, joka toimisi jalkapallon tai pesäpallon harjoituskenttänä (selkeillä käyttövuoroilla), tai vapaamuotoisen pelailun alueena. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Kaupinojan uimarannan kehittäminen: Petsun Peikot laativat suunnitelmaehdotuksen Kaupinojan uimarannan parantamisesta. Vedenpuhdistamon remontin yhteydessä rantaa suojaavat puut kaadettiin, nurmikon kunto huononi, vedenpuhdistamon alue laajeni ja aidattiin, rannan syvyysprofiili muuttui, ja pohjasta tuli kova ja murskeinen. Ehdotuksessa ranta ennallistetaan ja palveluita parannetaan. Kaupinojan alueen yhteyttä urheilupuistoon vahvistetaan opastein. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Kartta Kaupinojan uimarannan parantamisesta

Kartta Kaupinojan uimarannan parantamisesta, Petsun Peikot (kuva aukeaa napauttamalla suuremmaksi)

Soukonrannan kehittämisalue: Soukonrannan purkuputkityömaa-alueella on kaivettu maata ja kaadettu puita vuonna 2018. Polkujuoksijat esittävät rannan kehittämistä luomalla esteettömän retkeilyn kokonaisuuden alueelle. Kaivetulle alueelle voi tehdä pysäköintialueen, josta lähtisi esteetön luontopolku, jonka varrella ovat Näsijärven rantakalliot, Soukon kuusikot ja laavu tai nuotiopaikka. Alueella olisi myös ympäristötaidetta sekä luontoleikkipaikka. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Kartta Soukonrannan aktivoinnista, Pirkanmaan Polkujuoksijat

Kartta Soukonrannan aktivoinnista, Pirkanmaan Polkujuoksijat (kuva aukeaa napauttamalla suuremmaksi)

Hidaslatualueet

Hidaslatualueet: Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjien ehdotukset vaihtoehtoisiksi hidaslatu/nappulalatualueiksi Niihaman alueelle. Hidaslatualueilla olevat perinteisen ladut on tarkoitettu hiihtämään opetteleville tai muista syistä hitaasti hiihtäville. Hidasladuilla tulisi olla mahdollisimman vähän korkeuseroja.

Viivakohteet

Retkeilyreitit

Tuomikallion kierros: Lähtöpaikka UKK-instituutti, Kaupin hiihtostadion tai Toimelankadun ja Kauppi-Niihaman ulkoilureitin risteys. Reitin varrella on useita ladunylityksiä, joten voidaan aluksi toteuttaa kolmen vuodenajan reittinä. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Soukonvuoren kierros: Yhdistää kaksi muuta kierrosta, joten on hyvä toteuttaa ensimmäisenä. Ei ole ladunylityksiä. Lähtöpaikkana Niihaman maja tai Toimelankadun ja Kauppi-Niihaman retkeilyreitin risteys, jossa Soukonvuoren kierros yhdistyy Tuomikallion kierrokseen. Jotta reittiä voisi käyttää myös pyöräilijät, Soukonvuoren luonnonsuojelualueella tulisi sallia maastopyöräily merkityllä reitillä. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Soukonvuoren vaihtoehtoiset reitit: Soukonrannasta reitti voidaan merkitä Niihaman majalle Niihamajärven pohjoispuolelta, jolloin kierrettäisiin Soukonvuoren luonnonsuojelualue. Tällöin suojelualueella ei muodostuisi ohjausvaikutusta kulkemiseen. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Hepovuoren kierros: Lähtöpaikkana Niihaman maja. Reitillä on yksi ladunylitys alueen itäpäässä, johon suunnitellaan turvallinen ylityspaikka. Hepovuoren lounaispuolella voidaan reitittää yhtenevästi Koilliskulkijoiden ehdotuksen kanssa (yksityisen maan kierto), mutta tällöin ei hyödynnettäisi olemassa olevaa polkua. Merkitään heijastavin merkein. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Hepovuoren vaihtoehtoiset reitit: Reitti voidaan merkitä kulkemaan Alasjärven ympäri, jolloin pääsee Alasjärven maisemiin, mutta joutuu kävelemään paljon tiellä. Alasjärven pohjoispuolella reitti voidaan merkitä kiertämään leirintäalue, jolloin menetetään Alasjärven maisemat. Hepovuoren lounaispuolella voidaan reitittää yhtenevästi Koilliskulkijoiden ehdotuksen kanssa (yksityisen maan kierto), mutta tällöin ei hyödynnettäisi olemassa olevaa polkua. Takahuhdin rantatien sijaan reitti voidaan merkitä kulkemaan metsän läpi, jolloin reitti kulkisi tien sijaan metsämaastossa, mutta tällöin Takahuhdin rantatieltä tarvitaan opastettu yhteys reitille. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Luhtaan kesäreitti: Niihaman majalta lähtevä retkeilyreitti. (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat)

Luhtaan talvireitti: Talvireitti kiertää kuntoladun ilman ladunylityksiä. (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat)

Lahnakallion reitti: Ehdotus retkeilyreitiksi. (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat)

Hepovuoren reitti: Alustavasti maastoon merkitty virkistyspolkureitti. (Koilliskulkijat)

Hevosreitti: Koilliskulkijoiden ja Tampereen Ratsastusseura ry:n ehdotus laajennettavaksi maastoratsastusreitiksi. Reitti vaatii riittävän leveyden ja korkeuden, jotta ratsukko pystyy kulkemaan. Reitille tehdään selkeät merkinnät ja opasteet sekä risteyspaikkoihin ohjeet muille kulkijoille ratsukon kohtaamisesta. Turvallisuuden vuoksi reitti vaatii joitakin levennyksiä ratsukon ohittamista varten ja joidenkin ojanylitysten kohdalle tarvitaan siltoja. Puiden kaatamista kunnostustyöt eivät vaadi.

Kevyen liikenteen väylä: Ehdotus Näsijärven rantaan rakennettavasta esteettömästä kevyen liikenteen väylästä. (Suunnitteluryhmä Karilahti)

Esteetön reitti: Polkujuoksijoiden ehdotus Soukonrannan purkuputkityömaa-alueen ympäristöön rakennettavaksi esteettömäksi reitiksi.

Kuntokolmonen: Kuntokolmonen on Kaupin kansanpuistossa kulkeva ulkoilureitti (Tampereen kaupunki). Suunnitteluryhmä Kaupin Kanuunat esittää jalkakäytävämerkinnän poistamista reitiltä, jotta pyöräily olisi mahdollista. Suunnitteluryhmä Petsun Peikot esittävät kuntokolmosen rataosuutta välillä Kaupinoja-Rauhaniemi kehitettävänä jalankulun ja hidasvauhtisena pyöräilyn väylänä. (Petsun Peikot, täydennetty 09/19)

Kuntokolmosen uusi reitti: Kaupin Hiihtäjät esittävät Kaupin urheilupuiston alueella kuntokolmosen uudelleen reititystä latusillan rakentamisen vuoksi. (Suunnitteluryhmä Kaupin hiihtäjät)

Runkoväylä: Kaupin urheilupuisto - Niihaman maja - vt. 9 välin leveä latupohja/kevyen liikenteen väylä eli Kauppi-Niihaman retkeilyreitti (Tampereen kaupunki).

Ladut

Kilpalatu: Kaupin olemassa oleva 5 km kilpahiihtolatu (Tampereen kaupunki).

Kuntolatu: Olemassa oleva kuntolatu. Tarkka suunnitelma kuntoladun reittimuutoksista on kuvattu Kaupin urheilupuiston kartassa. (Tampereen kaupunki, suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Kuntoladun linjausvaihtoehdot: Kaupin urheilupuistoon ehdotetut vaihtoehdot kuntoladun reitille. Tarkka suunnitelma on kuvattu Kaupin urheilupuiston kartassa. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Yhteyslatuehdotukset: Selvitettäviä vaihtoehtoja uusille yhteysladuille, joita pitkin pääsee kuntoladulle useammasta kohdasta. Parantavat kuntoladun saavutettavuutta ja vähentävät ruuhkaa parkkipaikoilla. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Jääladut: Ehdotus jäälle ajettavasta latu-urasta, jonka kautta Kaupin laduille pääsisi myös keskustan suunnasta. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Poistettava latu: Vesitornin mäen kilpahiihtolatu poistetaan hiihtokäytöstä ja ennallistetaan metsäksi. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Pistekohteet

Infopisteet ja palvelupisteet

Kauppi-Niihaman kävijöille tarjotaan selkeää, laadukasta ja helposti saatavilla olevaa tietoa alueesta. Fyysisten rakennelmien, karttojen ja esitteiden lisäksi tietoa on saatavilla myös sähköisesti ja opasteissa voi olla esimerkiksi QR-koodi Kauppi-Niihaman sivustolle ohjaamassa. Palvelu- ja infopisteiden läheisyyteen tuodaan runkolukittavat pyörätelineet (suunnitteluryhmä Kaupin Kanuunat).

Palvelupiste: Kauppi Sports Center ja Niihaman maja toimivat alueen palvelupisteinä. Muita mahdollisia palvelupisteitä ovat golfkentän golfklubi sekä Ratsastuskeskus. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Tampereen Ratsastusseura, Petsun Peikot, Tammer-Golf)

Info: Sisääntuloväylille tehdään infotaulut. Torituntien alikulkuun tehdään ns. kevytinfotaulu. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Polkujuoksijat)

Joukkoliikenne

Kartalla esitetty joukkoliikenteen yhteysalueet.

TAMK/TAYS-alueella on linja-auto- ja raitiotieliikenteen saapumisalue. (Yksinkertaistettu Tampereen kaupungin paikkatiedon pohjalta)

Kauppi-Niihama-alueen reunoille on merkitty linja-autoliikenteen saapumisalueet. (Yksinkertaistettu Tampereen kaupungin paikkatiedon pohjalta)

Parkkipaikat

Parkkipaikkojen toivotaan sijoittuvan alueen reunoille, sillä autoliikenteen ei haluta kasvavan alueen sisällä. Jos pysäköintitarve lisääntyy, ei oteta uusia alueita pysäköintiin vaan merkityille pysäköintialueille rakennettaan pysäköintihalli tai –luola. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot). Suunnitteluryhmä TamSK esittää teiden yhteyteen lisää pieniä parkkipaikkoja.

Avoimet parkkipaikat: Olemassa olevat parkkipaikat, joko ilmaisia, maksullisia tai aikarajoitteisia. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot). Soukonvuoressa pysäköinti paikalle, josta puut on kaadettu ja maa kaivettu v. 2018 purkuputkityömaan takia. Pysäköinti toteutetaan myös polkupyörille. (Polkujuoksijat)

Rajoitetut parkkipaikat: Parkkipaikat, joiden käyttö voidaan asettaa luvanvaraiseksi ja rajoittaa esimerkiksi puomein. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Poistettavat parkkipaikat: Ehdotus tienvarsipysäköinnin rajoittamisesta. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät)

Palvelut

Esteettömyys: Selvitetään esteettömien reittien rakentamista alueelle. Ehdotettuja paikkoja ovat UKK-instituutin ympäristö (Luontotyypit, SLL Tampere), Niihaman majan ympäristö (Luontotyypit), UKK-instituutin ja Toimelantien väli (Karilahti) sekä Soukonrannan purkuputkityömaa-alue (Polkujuoksijat ja Luontotyypit). Edistetään esteettömyyttä tekemällä yksityiskohtaiset reittikuvaukset sähköiseen muotoon. Luodaan paikkatietoon perustuvia audio-opastuksia reiteille

Kaupunkipyöräasemat: Ehdotus kaupunkipyöräasemien paikoiksi. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Levähdyspenkit: Ehdotuksia levähdyspaikoiksi/maisemapenkeiksi alueelle. (Suunnitteluryhmät Polkujuoksijat, Koilliskulkijat)

Tulipaikat ja laavut: Ehdotukset tulipaikkojen tai laavujen sijainneiksi. Merkityt tulipaikat vähentävät epävirallisten nuotiopaikkojen syntyä ja pienentävät näin metsäpalon riskiä. Kauppi-Niihamassa on tarve esteettömälle laavulle tai tulipaikalle. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat ja Polkujuoksijat)

Luontoleikkipaikat: Ehdotus luontoleikkipaikoista. (Suunnitteluryhmät Polkujuoksijat ja Petsun Peikot)

Ympäristötaiteen alueet: Ehdotus ympäristötaiteen alueista. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Leirintäalue-ehdotus: Ehdotus perustettavasta itsepalveluleirintäalueesta, jonka yhteyteen tuodaan erilaisia palveluja: kahvila/ravintola, vierasvenepaikkoja, vesiurheiluvälinevuokrausta, lasten luontoaktiviteetteja ja nuotiopaikkoja tai laavu. (Suunnitteluryhmä TamSK)

Ladun lähtöpisteet: Ehdotus kuntohiihdon lähtöpisteiksi. (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjät) Osa lähtöpisteistä olemassa olevia.

Metsien seuranta- ja ennallistamisalueet

Luontotyyppien ja SLL Tampereen esimerkkejä mahdollisista metsien ennallistamisalueista, avohakkuun jälkeisen metsän kehittymisen seuranta-alueista sekä soiden ennallistamisalueista. Alueet ovat viitteellisiä ja tarkoittavat laajemmin ympäröivää aluetta. Ennallistamistoimia on syytä tehdä muuallakin kuin esimerkkialueilla.

Riistatunneli tai -silta: Vt. 9:n ylittävä viheryhteys. (Suunnitteluryhmä SLL Tampere)

Ennallistamisalue (lahopuu): Ennallistettavat metsät ovat sellaisia nuoria tai nuorehkoja metsiä, jotka ovat rakenteeltaan yksipuolisia ja varsin kaukana luonnonmetsästä. Ennallistaminen voisi olla puuston kaulaamista lahopuun tuottamiseksi ja mahdollisesti pienaukkojen tai valikoivien harvennuksien tekemistä. (Suunnitteluryhmät Luontotyypit, SLL Tampere) Suurin lahopuun tarve on Rauhaniemen ja Toimelantien välisellä alueella (Suunnitteluryhmä SLL Tampere).

Ennallistamisalue (polttaminen): Lahopuun lisäämisen lisäksi harvennettua metsää voidaan ennallistaa polttamalla. (Suunnitteluryhmä SLL Tampere)

Soiden ennallistaminen/metsäojien tukkiminen: Esitys kosteikkojen ennallistamisesta. Ennallistaminen tarkoittaa esimerkiksi metsäojien tukkimista ja koskee kaikkia merkittyjen alueiden läheisiä ojia. (Suunnitteluryhmä SLL Tampere)

Seuranta-alue: Seuranta-alue on Soukonvuoren luonnonsuojelualueeseen rajautuva, vuonna 2005 avohakattu alue, jolla havainnoidaan, seurataan ja dokumentoidaan metsän kehittymistä avohakkuun jälkeen ilman metsänkäsittelytoimia luonnonmetsäksi. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Edellinen
Seuraava
Tampere logo