Strateginen kartta

Strategisessa kartassa on esitetty aluetta koskevat laajemmat kehityskohteet ja teemat. Strategisen kartan pisteet, viivat ja alueet eivät pääsääntöisesti ole tarkasti karttaan piirrettyjä, vaan kuvaavat laajemmin ideoita, suunnitelmia ja kehitysmahdollisuuksia.

Saat tarkempaa tietoa kohteista alla olevien karttaselite-välilehtien kautta ja kohteita napauttamalla.

Aluekohteet

Tarkastelualue: Kauppi-Niihaman vertaissuunnittelun aluerajaus. Suunnittelualueeseen kuuluvat myös sisääntuloväylät.

Teema-alueet

Alue on jaettu kolmeen teema-alueeseen: urheilun, retkeilyn sekä erämaiseen alueeseen. Jaottelu tukee alueen tuotteistamista ja kuvaa eri alueiden toiminnallisuutta. Kaikilla alueilla liikutaan jalkaisin, maasto- ja polkupyörillä sekä hiihtäen. Teema-alueet perustuvat Koilliskulkijoiden suunnitelmaan.

Urheilu: Urheilun alueen ytimenä on Kaupin urheilupuisto ja pienempinä keskittyminä UKK-instituutti ja Ruotulan golf- ja frisbeegolfkentät. Alueen läpi kulkee kuntolatu ja Kaupin urheilupuistosta lähtee kilpaladut kohti Pirunvuorta. (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat)

Retkeily: Retkeilyn alue sijoittuu itäosan yhtenäiselle metsäalueelle ja sen ytimenä toimii Niihaman maja, joka on monen retkeilijän ja hiihtäjän lähtöpiste. Alueelle sijoittuvat Lahnakallion arvokas luontoalue, Hepovuori ja Niihaman siirtolapuutarhan kulttuuriympäristö. Alasjärven itäpuolella sijaitsee Tampereen ratsastuskoulu, jonka tarpeisiin yleiskaavaan on merkitty maastoratsastusreitti. (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat)

Erämaa: Erämainen alue sijoittuu Kauppi-Niihaman keskiosiin. Alue pitää sisällään Soukonvuoren luonnonsuojelualueen vanhat metsät ja sitä ympäröivän alueen. (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat)

Esitykset perustettavista luonnonsuojelualueista

Esitetyt luonnonsuojelualueet: Luontotyypit ja SLL Tampere esittävät osia Kauppi-Niihamasta suojeltavaksi luonnonsuojelulain mukaisesti. Suunnitelmat pohjautuvat muun muassa Kauppi-Niihaman osayleiskaavan Maisema- ja ympäristöselvitykseen (Tampereen kaupungin ympäristötoimi kaavoitusyksikkö julkaisuja 1/2001), Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmaan 2012-2020 (Tampereen kaupunki, Ympäristönsuojelun julkaisuja 1/2013) sekä ryhmien omiin luontokartoituksiin. Ehdotetut alueet ovat kasvillisuudeltaan ja luonnonolosuhteiltaan arvokkaita kokonaisuuksia, ja metsäluonnon arvokkaita elinympäristöjä (Suunnitteluryhmä SLL Tampere).

Luontotyyppien kolmen esitysalueen tarkemmat perustelut:

Tuomikallio-Näsijärvi: Alueella on runsaasti vanhoja metsiä, muun muassa laajalti reheviä kuusivaltaisia, runsaslahopuustoisia metsiä. Tämän lisäksi sieltä löytyy kalliometsiä, lehtoja ja lehtipuuvaltaisia metsiä. Näsijärven rakentamaton, luonnontilaisen kaltainen ranta on alueen keskeinen osa. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Soukonvuoren laajennus: Alueella on muun muassa kuusivaltaisia, runsaslahopuustoisia vanhoja metsiä, lehtoja ja rakentamatonta Näsijärven rantaa. Vuonna 2018 alueella tehtiin lajistoselvityksiä, joissa löytyi runsaasti uhanalaisia ja muita vaateliaita lajeja, erityisesti kääväkkäitä, jäkäliä ja sammalia. Löytyneiden lajien joukossa on muun muassa lahokaviosammal (EN), joka on luonnonsuojelulain nojalla erityisesti suojeltava laji. Kyseessä on lajin ainoa tiedossa oleva esiintymä Pirkanmaalla. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Hepovuori-Isosuo: Alueella on maisemallisesti hieno Hepovuoren kalliometsä sekä Kauppi-Niihaman ainoa avosuo; ojittamaton Isosuo. Isosuolla on avoimien suotyyppien (mm. saraneva) lisäksi myös puustoisia soita (esim. erityyppisiä korpia). Alueella on myös muun muassa kuusivaltaista, runsaslahopuustoista vanhaa metsää ja erityyppisiä lehtoja. Isosuon tuntumassa kasvaa jonkin verran metsälehmusta. Isosuon länsiosa ja sen lähialueet sijaitsevat yksityismaalla, jonka mukaan rajaaminen on tarkoituksenmukaista ja perusteltua esimerkiksi suon vesitalouden säilymisen kannalta. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Yhtenevät luonnonsuojelualue-ehdotukset: Kirkkaan vihreät alueet esiintyvät sekä Luontotyyppien että SLL Tampereen luonnonsuojelualue-ehdotuksissa.

Luonnonsuojelu

Soukonvuoren luonnonsuojelualue

Luonnonsuojeluohjelma-alue: Lahnakallion alue, Soukonvuoren pohjoispuolinen alue, Kauppi - vesitornin alue, Kauppi-Tuomikallio. Alueet sisältyvät luonnonsuojeluohjelmaan 2012-2020 (Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelma 2012-2020. Tampereen kaupunki, Ympäristönsuojelun julkaisuja 1/2013).

Kehittämisalueet

Kehittämisalueet:

Kaupin urheilupuiston kehittämisalue: Kaupin urheilupuisto on Kauppi-Niihaman ”sydän”, vetovoimainen ja suosittu paikka, jota voi pitää jopa Tampereen käyntikorttina. Urheilupuistoa kehitetään houkuttelevammaksi myös niille, jotka eivät harrasta tavoitteellista urheilua muun muassa oleskelualueita ja monikäyttökenttiä rakentamalla. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot) Virkistyspyöräilijöiden palveluita kehitetään osoittamalla pyöränpesupaikka ja selvitetään pyörävuokraamon mahdollisuutta (suunnitteluryhmä Kaupin Kanuunat). Liikkuminen ja liikenne alueella suunnitellaan selkeäksi ja turvalliseksi. Rakennusten osalta panostetaan korkealaatuiseen arkkitehtuuriin ja viherrakentamiseen. (Suunnitteluryhmät Petsun Peikot)

Golfkentän uusi palvelukeskittymä: Ruotulan golfalueella kehitetään ympärivuotista käyttöä. Ns. klubitalomalli otetaan käyttöön kaikille ulkonaliikkujille, jolloin pystytään tarjoamaan fasiliteetit kaikille eri tavoin Kauppi-Niihamassa liikkuville ja harrastaville. Golfklubi voi toimia myös yhtenä alueen palvelupisteistä. Tarjotaan yhdistetyt ympärivuotiset pysäköintitilat kaikille aktiviteeteille. (Suunnitteluryhmät Tammer-Golf, Luontotyypit)

Vesistöt

Vesiskootterikielto: Alueelle esitetään vesiskootterikieltoa (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot).

Ristiriita- / kritiikkialueet

Ristiriita/kritiikkialueet ovat joko alueita, joista ryhmillä on merkittävästi eroavia näkemyksiä, tai alueita joille ryhmät esittävät voimassaolevasta yleiskaavasta poikkeavia käyttötapoja:

Rantareitti: Näsijärven rantapolun kehittäminen välillä UKK-instituutti­–Tapatoranlahti/Kaupinpuistoraitti jakaa mielipiteitä. Vaihtoehdot ovat 1) jättäminen nykyiselleen hiljaiseksi ja keinovalottomaksi poluksi (suunnitteluryhmät Luontotyypit, Polkujuoksijat, TamSK), 2) tehdä maltillisia sorastuksia ja oksien karsimista pidemmällä matkalla Näsijärven rantapolulla ja näin mahdollistaa myös ratsukoiden liikkuminen (suunnitteluryhmä Koilliskulkijat) ja 3) rakentaa välille standardilevyinen (2,5-3 m) päällystämätön, esteetön kevyen liikenteen väylä (suunnitteluryhmä Karilahti).

Alasjärven leirintäalue: Kantakaupungin yleiskaava 2040:een merkitty Alasjärven leirintäaluevaraus sai osakseen kritiikkiä ryhmiltä. Leirintäalueelle toivottiin löytyvän paikka esimerkiksi Nurmi-Sorilasta. Perusteluita leirintäalueen siirrolle ovat alueen luontoarvot, Alasjärven kuormittuminen mm. hulevesien lisääntyessä sekä Luhtaantiellä lisääntyvä liikenne. (suunnitteluryhmät Luontotyypit, Koilliskulkijat, Tammer-Golf, Tampereen Ratsastusseura)

Golfkentän alue: Golfkentän laajennusta vastustetaan, eli metsänrajan vaaditaan jäävän nykyiselleen. Asuntorakentamiselle ehdotetaan lohkaistavaksi osa golfkenttää Teiskontien laidasta, jolloin jäljelle jäävä golfalue ja frisbeegolfalue yhdistettäisiin ja reititettäisiin uudelleen (suunnitteluryhmä Tammer-Golf). Tällöin eri urheilumuodot täytyy sovittaa yhteiselle alueelle. Vaihtoehtoisesti golfkenttä esitetään jätettäväksi paikoilleen ilman asuntorakentamista (suunnitteluryhmä Luontotyypit). Myös golfkentän siirtoa pois Ruotulasta esitetään (suunnitteluryhmä TamSK). Tällöin aluetta kehitettäisiin asunto- ja virkistysalueena.

Asuntoalue-ehdotus: Asuntorakentamiselle golfkentästä luovutettaisiin harjoitusalueet, 1 väylän griinin ympäristö sekä 2 väylä kokonaisuudessaan (suunnitteluryhmä Tammer-Golf).

Golfkenttä-ehdotus: Esitetty golfkentäksi jäävä alue (suunnitteluryhmä Tammer-Golf).

Frisbeegolfkenttä: Tampereen frisbeegolfkeskus, jonka toivotaan jäävän alueelle (suunnitteluryhmät Tammer-Golf, Petsun Peikot).

Viivakohteet

Reitit

Alueen ympärivuotisen käytön mahdollistamiseen tulee kiinnittää erityistä huomiota. Talvisin Kauppi-Niihaman alueella liikkuu hiihtäjien lisäksi kävelijöitä, juoksijoita ja pyöräilijöitä. Ladunylityspaikkoja ei ole merkitty, joten on epäselvää mistä latu kannattaisi ylittää. Paikoin eri liikkumismuotojen väylät risteävät jopa vaarallisesti kuten kävelijöiden kuntokolmonen ja latu-ura Kaupin urheilupuiston luoteiskulmassa. (suunnitteluryhmät Polkujuoksijat, Kaupin Hiihtäjät, Kaupin Kanuunat) Alueen talviajan yhteiskäytön näkökulmasta selvitetään monikäyttöreittien luomista tärkeimmille siirtymäreiteille (Kaupin Kanuunat).

Ryhmät suunnittelivat Kauppi-Niihaman alueelle erilaisia rengasreittejä. Tarkat reittisuunnitelmat ovat yleisessä kartassa, strategisessa kartassa esitetään vain osa reiteistä havainnollistamistarkoituksessa eivätkä linjaukset ole tarkkoja. Reittien tulee olla laadukkaasti merkittyjä ja viitoitettuja.

Reittien lähtöpisteisiin rakennetaan opastustaulut, joissa on reittikartat, tietoa alueesta ja linkki/koodi sähköisiin palveluihin. Reitit ovat omin voimin liikkuvien yhteiskäytössä. Merkityt reitit kulkevat metsäpoluilla, jotka paikoin kaipaavat pieniä parannustoimenpiteitä (esimerkiksi pitkospuut tai silta), mutta levennyksiä, sorastuksia tai muita muokkaustoimia ei pääosin haluta. Poikkeuksena ovat Niihaman kaakkoisosaan merkitty hevosreitti, joka vaatii maltillisia parannustoimenpiteitä turvallisuuden vuoksi sekä esteettömät reitit, joiden toivotaan tukeutuvan mahdollisimman pitkälle olemassa olevien reitteihin, rakenteisiin ja teihin. Reittien merkinnät ja opasteet tehdään eri aistit huomioiden ja ne ovat selkeitä, yksiselitteisiä ja yhdenmukaisia. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Luontotyypit, Polkujuoksijat, Kaupin Kanuunat, SLL Tampere, Tampereen Ratsastusseura)

Retkeilyreitti: Merkityt reitit ohjaavat kulkua Kauppi-Niihaman alueella ja hillitsevät hallitsematonta polkujen muodostumista. Herkillä ja arvokkailla alueilla (esim. Soukonvuoren luonnonsuojelualue ja Lahnakallio) merkityt reitit voivat suojata maastoa kulumiselta keskittämällä kulkemisen merkitylle polulle. Tätä mekanismia voi tehostaa opastauluilla, joissa pyydetään välttämään poikkeamista merkityltä reitiltä. (Yksinkertaistettu Polkujuoksijoiden ehdotuksesta)

Hevosreitti: Reitti, joka on etuajo-oikeutettu ratsukoille. Tällä merkityllä reitillä on mahdollisuus laukkaosuuksiin ja vaaratilanteiden välttämiseksi kohtaamiset pitää ohjeistaa kylteillä hyvin. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Tampereen Ratsastusseura)

Ladut

Kauppi-Niihaman ladut ovat talviaikaan hyvin aktiivisessa käytössä (Suunnitteluryhmä Kaupin Hiihtäjien laskenta: arkisin 600–2000 hlö/pv, viikonloppuisin 3000–6000 hlö/pv). Tällä hetkellä kuntoladun lähtöpisteinä toimivat pääasiassa Rauhaniemi, Kaupinpuistokatu, Kaupin urheilupuisto, Toimelankadun ja kuntoladun risteys sekä Niihaman maja. Hiihtämään tullaan pääosin autolla, jolloin alueen parkkipaikat ruuhkautuvat.

Kaupin Hiihtäjien ehdotuksen tavoitteena on tehdä hiihtämisestä houkuttelevampaa ja madaltaa kynnystä lähteä hiihtämään. Toimenpidekokonaisuuksia tavoitteen saavuttamiseksi on kolme. 1) Latujen saavutettavuuden parantaminen uusilla yhdysladuilla. Tällöin ladulle pääsisi joukkoliikenteellä tai lähialueilta ilman autoa. Myös pysäköintiä voidaan hajauttaa useampaan paikkaan, mikä helpottaa ruuhkia etenkin Kaupin urheilupuiston alueella. 2) Kuntoladun erottaminen kilpaladusta. Urheilupuiston alueella ladun hiihtosuunta vaihtuu ja kuntolatu poistuu käytöstä kilpailujen ym. aikaan. Kuntoladun erottaminen kilpaladusta ratkaisisi nämä ongelmat. 3) Hitaalle hiihdolle tarkoitetun perinteisen ladun tekeminen alueelle (hidaslatualue). Hidaslatualue olisi tarkoitettu turvalliseksi hiihtoalueeksi hiihtämään opetteleville, kuntoutuville ja hitaasti liikkuville.

Runkolatu: Kaupin urheilupuiston alueella latuverkosto on nykymuodossaan sekava ja hiihtosuunnat vaihtuvat. Rauhaniemestä valtatie 9:lle kulkeva kuntolatu myös katkeaa urheilupuiston kohdalla kilpailujen ja hiihtoleirien aikaan. Ehdotuksessa luodaan kilpaladuista erillinen kuntohiihtoväylä Rauhaniemi–vt.9-välille. Ehdotuksen yksityiskohdat, latusillat ja vaihtoehtoiset latulinjaukset, näkyvät Kaupin urheilupuiston kartassa. Latuehdotuksen on laatinut Kaupin Hiihtäjät -ryhmä.

Väylien kehittäminen

Alueelle saapumista tulisi kehittää erityisesti pyöräilyn ja jalankulun osalta. Lähivirkistysmetsään lähdetään liikkumaan usein ilman autoa, ja siksi pääsyreittien merkitys on huomattava. (suunnitteluryhmä Polkujuoksijat)

Tällä hetkellä (erityisesti urheilupuiston kohdalla) julkisen liikenteen yhteydet ovat kaukana ja pysäkeiltä puuttuu opasteet alueelle. Jalankulun ja pyöräilyn väylät ovat epäjatkuvia tai paikka väylällä epäselvä. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot) Saapumisväyliä tulee tarkastella myös esteettömyyden näkökulmasta.

Kehitettävät jalankulun ja pyöräilyn väylät: Joukkoliikennepysäkeiltä tarvitaan opastetut ja turvalliset väylät alueelle. Alueen eri osien välisiä yhteyksiä pitää parantaa. Selkeille ympärivuotisille yhteyksille on tarvetta. Myös kaupunkipyöräjärjestelmää tulisi kehittää. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Kehitettävä ajoneuvoliikenteen väylä: Petsamon alueen Koljontien ja Kasvitarhankadun rauhoittamisesta liikenteeltä esitetään. Tavoitteen toteutumiseksi ehdotetaan uuden tielinjauksen selvittämistä Petsamon pohjoispuolella. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot) Toimelantien kehittämistä esitetään (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat). TamSK ehdottaa uutta tieyhteyttä Soukonrannantien ja Luhtaantien välille.

Erityiskehitettävä väylä: Luhtaantie vaatii erityistä kehittämistä ja turvallisuuteen panostamista. Nykyisellään kapea soratie on kaikkien liikkumis- ja liikennemuotojen yhteiskäytössä. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Petsun Peikot) Jalankululle ja pyöräilylle olisi syytä erottaa omat väylät. (Koilliskulkijat) Myös muukin kuin erillinen kevyenliikenteen väylä voi olla vaihtoehto turvallisuustavoitteen saavuttamiseksi (esim. ns. kylätie-ratkaisu missä tie on päällystetty, yksi ajokaista moottoriajoneuvoille, leveät pientareet) tai muu ratkaisu vauhtien rajaamiseksi voivat soveltua kohteeseen. (Petsun peikot, täydennetty 09/19)

Yhteysehdotus: Tarve joko kevyen liikenteen tai ajoneuvoliikenteen yhteydelle. Ajoneuvoliikenteen osalta uusi yhteystarve liittyy Petsamon Koljonkadun rauhoittamiseen (suunnitteluryhmä Petsun Peikot) sekä Soukonvuorentien ja Luhtaantien/Luhtaanrannantien välille esitettyyn yhteyteen (suunnitteluryhmä TamSK). Teiskontieltä Niihaman majalle on tarve kevyen liikenteen yhteydelle, mahdollisesti esteettömänä (suunnitteluryhmä Petsun Peikot).

Joukkoliikenteen yhteystarve: Koilliskeskuksesta Niihaman majalle, Niihaman siirtolapuutarhaan ja Toimelantielle on joukkoliikenteen yhteystarve. Joukkoliikenteen yhteys parantaisi lapsiperheiden ja liikkumisrajoitteisten ryhmien pääsyä alueelle. (Suunnitteluryhmä Koilliskulkijat, Petsun Peikot)

Pistekohteet

Infopisteet ja palvelupisteet

Kauppi-Niihaman kävijöille tarjotaan selkeää, laadukasta ja helposti saatavilla olevaa tietoa alueesta. Fyysisten rakennelmien, karttojen ja esitteiden lisäksi tietoa on saatavilla myös sähköisesti ja opasteissa voi olla esimerkiksi QR-koodi Kauppi-Niihaman sivustolle ohjaamassa. Palvelu- ja infopisteiden läheisyyteen tuodaan runkolukittavat pyörätelineet (suunnitteluryhmä Kaupin Kanuunat).

Palvelupiste: Kauppi Sports Center ja Niihaman maja toimivat alueen palvelupisteinä. Muita mahdollisia palvelupisteitä ovat golfkentän golfklubi sekä Ratsastuskeskus. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Tampereen Ratsastusseura, Petsun Peikot, Tammer-Golf)

Info: Sisääntuloväylille tehdään infotaulut. Torituntien alikulkuun tehdään ns. kevytinfotaulu. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Polkujuoksijat)

Joukkoliikenne

Kartalla esitetty joukkoliikenteen yhteysalueet.

TAMK/TAYS-alueella on linja-auto- ja raitiotieliikenteen saapumisalue. (Yksinkertaistettu Tampereen kaupungin paikkatiedon pohjalta)

Kauppi-Niihama-alueen reunoille on merkitty linja-autoliikenteen saapumisalueet. (Yksinkertaistettu Tampereen kaupungin paikkatiedon pohjalta)

Esteettömyys

Esteettömyys: Selvitetään esteettömien reittien rakentamista alueelle. Ehdotettuja paikkoja ovat UKK-instituutin ympäristö (suunnitteluryhmät Luontotyypit, SLL Tampere), Niihaman majan ympäristö (suunnitteluryhmä Luontotyypit), UKK-instituutin ja Toimelantien väli (suunnitteluryhmät Karilahti) sekä Soukonrannan purkuputkityömaa-alue (suunnitteluryhmät Polkujuoksijat ja Luontotyypit). Soukonrannan reittiehdotus on esitetty peruskartassa. Edistetään esteettömyyttä tekemällä yksityiskohtaiset reittikuvaukset sähköiseen muotoon. Luodaan paikkatietoon perustuvia audio-opastuksia reiteille (suunnitteluryhmä Luontotyypit).

Rajoitukset

Moottoriajoneuvolla ajo rajoitettu: Suunnitteluryhmä Petsun Peikot esittää Urheilupuiston ja Kaupinojan rannan alueita rauhoitettavan moottoriajoneuvoilta. (Petsun Peikot)

Rantautumispaikat

Rantautumispaikat: Rantautumispaikkoja selvitetään yhteistyössä harrastajaryhmien kanssa (suunnitteluryhmä Petsun Peikot). Mahdollisia rantautumispaikkoja olisivat Soukonrannan purkuputkityömaa (suunnitteluryhmä Polkujuoksijat), Kaupinojan uimarannan aallonmurtaja laajennuksen jälkeen (Petsun Peikot) sekä Luhtaanranta (suunnitteluryhmä TamSK)

Nähtävyydet (tähtipaikat)

Nähtävyydet (tähtipaikat): Kauppi-Niihaman esiin nostettuja nähtävyyksiä ovat Näsijärven rantakalliot, Pirunvuori ja Hepovuori, Soukonvuoren luonnonsuojelualue, Lahnakallio sekä Niihaman siirtolapuutarha-alue. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat ja Polkujuoksijat)

Ratsastuskeskus

Ratsastuskeskus: Tampereen Ratsastuskeskuksesta lähtee suunniteltu maastoreitti hevosille. Ratsastuskeskus voi mahdollisesti toimia alueen yhtenä palvelupisteenä. (Suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Tampereen Ratsastusseura)

Edellinen
Seuraava
Tampere logo