Kauppi-Niihaman suunnitelmakoonti

Johdatus suunnitteluryhmien teemoihin

Kauppi-Niihaman merkitys

Kauppi-Niihama on kansallisesti ainutlaatuinen kaupunkimetsä, joka yhtenäisenä metsäalueena palvelee monipuolisesti erilaisia virkistys-ja liikuntakäyttäjiä. Kauppi-Niihaman metsät pitää säilyttää nykyisessä laajuudessaan, eikä niitä saa enää supistaa rakentamisella tai muulla maankäytöllä.

Metsien hoito

Metsien käsittelyn hakkuukeskeisestä nykytavasta tulisi luopua ja antaa luonnon kehittyä omaan tahtiinsa. Kaikki metsänhoidolliset toimenpiteet tulee suorittaa siten, että polkuverkosto säilyy kuljettavana. Metsänhoidollisia toimenpiteitä tulee tehdä ainoastaan metsän virkistyskäyttöä ja luontoarvoja vaarantamatta tai niitä edistäen. (Suunnitteluryhmä Polkujuoksijat) Termit "hallittu hoitamattomuus" tai "hallittu luonnontila" kuvaavat tilannetta metsissä, jotka kehittyvät kulloisenkin paikan luonnollisen sukkession mukaisesti, mutta joissa pienin harkituin toimenpitein minimoidaan riskit esimerkiksi kävijöiden turvallisuudelle ja väylien toimivuudelle (suunnitteluryhmä Luontotyypit).

Luontoarvot ja ilmastokysymys

Monimuotoisen metsäluonnon ansiosta Kauppi-Niihama tarjoaa hyvän elinympäristön monille uhanalaisille ja taantuneille lajeille, esimerkiksi liito-oravalle, jonka lisääntymis- ja levähdyspaikkoja löytyy eri puolilta aluetta (suunnitteluryhmä Luontotyypit). Luontoarvot tulisi ottaa huomioon alueen kehittämisessä ja suojelualueita laajentaa nykyisestään, jotta varmistetaan monimuotoisuuden säilyminen ja myös lisääntyminen Kauppi-Niihamassa.

Tampereen kaupungin luonnonsuojeluohjelmassa Soukonvuoren noin 33 hehtaarin laajuinen pohjoispuolinen alue on määritelty arvometsäksi mm. liito-orava-, kasvillisuus- ja kääpähavaintojensa perusteella. Soukonvuoren eteläpuolisen alueen uusimmat lajilöydökset sekä liito-oravien reviirit puhuvat nekin suojelualueen laajentamisen puolesta. Myös Tuomikallion kalliometsäalue on merkitty luonnonsuojeluohjelmassa arvoalueeksi, mutta reilun neljän hehtaarin alue on riittämättömän kokoinen suojeltavaksi ja siksi olisikin perusteltua rauhoittaa paljon laajempi alue. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Suojeluesitykset perustuvat siihen, että alueiden metsät ovat luonnonsuojelullisesti arvokkaita ja laajalti luonnontilaisen kaltaisia, muun muassa runsaslahopuustoisia. Ne täyttävät pääpiirteissään METSO-ohjelman luonnontieteelliset valintaperusteet, jotka ovat nykyisin keskeisessä asemassa metsäisten alueiden luonnonsuojeluarvoa määritettäessä. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit)

Alueen yleiset periaatteet: melun torjunta ja äänimaiseman hallinta (luonnonrauhan säilyttäminen, äänien suuntaaminen). (Petsun Peikot)

Kaupungin tavoitteena on olla hiilneutraali vuoteen 2030 mennessä ja Kauppi-Niihaman luonnonmetsä on myös hiilinielu, jonka säilymisestä on huolehdittava. (Suunnitteluryhmät Luontotyypit, Tampereen Ratsastusseura)

Esteettömyys

Kauppi-Niihamassa virkistäytymistä ja liikkumista pitää tarkastella kokonaisvaltaisesti esteettömyyden näkökulmasta. Ikääntyvien kaupunkilaisten määrän kasvu, sekä muun muassa Taysin, Kaupin sairaalan ja Koukkuniemen vanhainkodin läheisyys luovat tarvetta helppokulkuisille, tasoitelluille ja ylläpidetyille poluille saapumiskohtien lähettyvillä (suunnitteluryhmä #visitKauppi). Alueen saavutettavuutta liikuntarajoitteisten erityisryhmien näkökulmasta parantaisi myös joukkoliikenteen yhteyksien kehittäminen (suunnitteluryhmät Koilliskulkijat, Luontotyypit)

Laadukkaita esteettömiä reittejä ja palveluita saadaan luotua ottamalla käyttäjäryhmät mukaan suunnitteluun. Varsinaisten reittien lisäksi esteettömyyttä edistetään tekemällä kaikista alueen reiteistä yksityiskohtaiset reittikuvaukset sähköiseen muotoon. Tämä vaatii sen, että tehdään reittien kartoitus sekä kunnossapidon arvottaminen esteettömyyden näkökulmasta. Esteettömille reiteille voidaan luoda myös paikkatietoon perustuvia audio-opastuksia. (Suunnitteluryhmä Luontotyypit) Näiden toimenpiteiden myötä yhä useampi pääsee virkistäytymään lähiluontoon oman liikkumiskykynsä mukaisesti.

Alueen tuotteistaminen/palvelumuotoilu

Kauppi-Niihaman tuotteistamisella tarkoitetaan alueen ominaispiirteiden tunnistamista ja niiden näkyväksi tekemistä. On syytä arvioida koko alueen merkitystä tamperelaisille, Tampereen kaupungin imagolle sekä matkailulle (suunnitteluryhmä Koilliskulkijat). Palvelukokonaisuutta pitää Kauppi-Niihaman alueella tarkastella kokonaisuutena ennen yksityiskohtiin paneutumista. Alueen brändin kehittämistä on syytä lähteä tarkastelemaan käyttäjäryhmien kautta - miten eri käyttäjäryhmät aluetta käyttävät ja mitä he tarvitsisivat (suunnitteluryhmä #visitKauppi). Palveluihin, reitteihin ja opastukseen panostaminen lisää alueen käyttöä ja tunnettavuutta, jolloin voi panostaa myös laajempaan markkinointiin. Laadukas ja kattava informaatio käsittää portit ja opasteet (kiinteä informaatio), esitteet ja kartat (fyysinen informaatio), sekä nettisivut, sähköiset kartat ja mobiiliapplikaatiot (sähköinen informaatio)

Pysäköintikonsepti

Luodaan valmis pysäköintikonsepti Kaupin urheilupuiston tapahtumajärjestäjille. Suunnitellaan etukäteen paikat tapahtumien piikkikuormituksen hoitamiseksi: TAYS, TAMK, keilahalli, Kissanmaankoulun piha, Hakametsän halli, jne. Selvitetään mahdollisuutta ottaa pysäköintikäyttöön väliaikaisia tiloja, esim. työmaakenttiä. Tarjotaan tapahtumajärjestäjälle valmis arvio kustannuksista sekä yhteystiedot, kenen kanssa lisäpaikoista neuvotellaan. Pysäköintikonseptiin liitetään tietoa myös joukkoliikenteen yhteyksistä. Jos pysäköintitarve lisääntyy, ei oteta uusia alueita pysäköintiin vaan merkityille pysäköintialueille rakennettaan pysäköintihalli tai –luola. (Suunnitteluryhmä Petsun Peikot)

Opastus

Opastuksen kehittäminen /opastuksen luonti kytkeytyy kaikkiin muihin teemoihin ja on esillä kattavasti suunnitteluryhmien töissä. Laadukas viestintä ja saavutettavuus, joista esimerkkinä infopisteet, opasteet ja verkkoviestintä ovat osa alueen konseptia. (Koilliskulkijat) Kauppi-Niihaman alueelle on suunniteltava kokonaan uudet ja yhtenäiset reitti-, kartta- ja opastus-kyltit. (Kaupin hiihtäjät) Käyttöpaineen lisääntyessä ihmisten liikkumisen ohjaaminen opastein ja merkinnöin. Luonnossaliikkujille tulee osoittaa ja merkitä erikseen heidän käyttötarkoituksiinsa mm. maastopyöräilyyn, soveltuvat selkeät pääreitit. (Luontotyypit) Runkoverkostolle tehdään reittikartta, viitoitukset ja rengasreittien polut merkitään. (Polkujuoksijat) Verkosto suunnitellaan siten, että sinne pääsy on merkitty eri paikoista tuleville liikkujille. (Polkujuoksijat) Infopisteet (Niihaman maja ja Kaupin urheilupuisto) ja Tervetuloaportit/ sisääntuloportit (alueen tuloväylät). (Koilliskulkijat) Kaupin urheilupuiston kehittämisperiaatteissa: tiedottaminen ja opastaminen (sähköinen ilmoitustaulu nettiin ja Kauppi Sports Centerille sekä hyvät opasteet alueen palveluista ja kohteista). (Petsun Peikot)

Jatkosuunnittelu ja toteutus

Alueen käyttäjien olemassa olevaa tieto-taitoa hyödynnetään mahdollisimman paljon niin suunnittelussa kuin suunnitelmien toteutuksissakin (suunnitteluryhmä Polkujuoksijat). Kehittämisessä tulee pyrkiä avoimuuteen: ideakilpailut, mielipiteiden kysyminen, osallistaminen (suunnitteluryhmä Petsun Peikot).

Alueen suunnittelua pitäisi lähestyä kokonaisvaltaisesti - ei suunnitella pala tai osa-alue kerrallaan (suunnitteluryhmä Petsun Peikot).

Edellinen
Seuraava
Tampere logo